"Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα"

Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
ως τις 20 Οκτωβρίου

Με τίτλο Αφιέρωμα στον Φρανσίσκο Γκόγια. Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα, η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί, ως τις 20 Οκτωβρίου, μεγάλη έκθεση έργων χαρακτικής του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου με αφορμή τα 180 χρόνια από τον θάνατο του.

Το σώμα της έκθεσης αποτελούν διακόσια δώδεκα χαρακτικά έργα του καλλιτέχνη, που ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας, και περιλαμβάνουν τέσσερις σειρές που αντιστοιχούν σε ισάριθμες θεματικές ενότητες:

Τα Καπρίτσια, με 80 χαρακτικά , αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν, σύμφωνα με τον ζωγράφο "τα ανθρώπινα πάθη και τις διαστροφές".Ολοκληρώθηκαν το 1799 και η σειρά της Πινακοθήκης προέρχεται από την Α΄έκδοση, του 1803.

Στα Δεινά του πολέμου, ο Γκόγια εκφράζει, σε 80 χαλκογραφικές πλάκες που χαράκτηκαν ανάμεσα στα 1810-1820, την οργή, την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του για τις βαναυσότητες που διέπραξαν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατά την εισβολή τους στην Ισπανία ανάμεσα στα 1808-1814. Στην ίδια σειρά ο καλλιτέχνης απευθύνει έναν ύμνο στην ηρωική αντίσταση του λαού που κορυφώνεται στο αριστούργημά του "Οι εκτελέσεις της 3ης Μαΐου" (Μουσείο Πράδο). Τα Δεινά του πολέμου αποτελούν ένα αντιπολεμικό μανιφέστο, με διαχρονική αξία. Η σειρά της Πινακοθήκης προέρχεται από την Α' έκδοση του 1863.

Οι Ταυρομαχίες, με 33 χαλκογραφίες, πρωτοκυκλοφόρησαν το 1816. Ο Γκόγια, φανατικός οπαδός του εθνικού αθλήματος της Ισπανίας, αφηγείται στη σειρά αυτή την προϊστορία της ταυρομαχίας και απεικονίζει μεγάλες στιγμές επώνυμων ταυρομάχων. Η σειρά αυτή της Πινακοθήκης προέρχεται από την Γ Έκδοση του 1853.

Η Τρέλα, τα παράταιρα, τα παράλογα, χαράσσονται ανάμεσα στα 1815-1824. Στα 18 έργα της σειράς, η φαντασία το όνειρο, ο τρόμος, ο ίλιγγος, εισάγουν στη ρομαντική αισθητική του «υψηλού» και η σειρά αποτέλεσε ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους ρομαντικούς, τους συμβολιστές, τους σουρεαλιστές καλλιτέχνες έως και τον Πικάσο. Προέρχεται από την Β' έκδοση του 1864 με τίτλο Παροιμίες.

πηγή:goculture.gr