Ανοιχτός διαγωνισμός : The roof… the roof should be green !

Πράσινες ταράτσες. Παντού. Η δική σου ταράτσα, η ταράτσα του χώρου εργασίας σου, οι ταράτσες στην καρδιά της πόλης που ζεις και προσπαθείς να αναπνεύσεις. Αντί να θεωρητικολογούμε πάνω στο ανέφικτο, δηλαδή την εκ θεμελίων ανάπλαση των αστικών κέντρων, εμείς σας καλούμε να φανταστείτε και να σχεδιάσετε την ταράτσα του σπιτιού σας, του γείτονα ή όποια άλλη σας προκαλεί μέσα στο πλαίσιο του αστικού τοπίου της πόλης σας.
Γιατί αυτό μπορεί να γίνει.
Γιατί αυτό θα σώσει τις ελληνικές τσιμεντουπόλεις.
Γιατί όλες αυτές οι αχρηστευμένες ταράτσες μπορούν να αποκτήσουν λειτουργική αξία. Μπορούν να γίνουν χώροι ψυχαγωγίας, λαχανόκηποι, χώροι άσκησης, εστίασης ή καφέ κι ό,τι άλλο βάλει ο νους σας!
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα οφέλη τους είναι ποικίλα και μας αφορούν όλους. Κάποια από αυτά είναι: εξαιρετική θέρμο- ύγρο- ήχο– μόνωση των κτιρίων, μικρότερες απώλειες ενέργειας (μείωση κόστους θέρμανσης και ψύξης), δημιουργία μικροκλίματος, απορρόφηση μεγάλης ποσότητας σκόνης και νέφους, απορρόφηση των όμβριων υδάτων από το φυτεμένο δώμα και μείωση απορροής τους στους υπονόμους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πολυχώρος Πείραμα, σε συνεργασία με το site greenroofs.gr, λαμβάνει δράση στην αστική μεταμόρφωση των ελληνικών πόλεων, διεξάγοντας τον ανοιχτό διαγωνισμό με τίτλο « The roof…the roof should be green !». Πρόκειται για μία δράση προώθησης νεωτερικών προτάσεων, που απαντούν στον ωφέλιμο επαναπροσδιορισμό την ποιότητας του αστικού χώρου και έχει ως κεντρικό θέμα την αστική αναβάθμιση των ελληνικών πόλεων, μέσα από τον πράσινο σχεδιασμό συγκεκριμένων-μη χρηστικών μέχρι τώρα- αστικών υπαίθριων χώρων.

Για το σκοπό αυτό, το πείραμα και το greenroofs.gr απευθύνεται στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας ανήσυχους δημιουργούς (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, γεωπόνους, εικαστικούς, διακοσμητές, γραφίστες, φωτογράφους, συγγραφείς, και άλλους πολίτες με καλλιτεχνικές και οικολογικές ευαισθησίες) σε μία ελεύθερη παραγωγή ιδεών. Αντικείμενο σύνθεσης αποτελεί α) η παρέμβαση σε μία ή αν είναι εφικτό σε περισσότερες ταράτσες της πόλης σας, όποια κι αν είναι φτάνει να βρίσκεται στην Ελλάδα και β) η πρόταση μετατροπής τους σε πηγές αστικού πρασίνου και ανάσας. Η μορφή της πρότασης θα πρέπει να βασίζεται σε μία πρωτότυπη κεντρική ιδέα-πρόταση και να αποδοθεί σχεδιαστικά η ακόμα με τρόπο εικαστικό (σκίτσο, εικόνα, κείμενο, κ.α.).
Στο τέλος, τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν στην ομώνυμη έκθεση του πειράματος στα πλαίσια του πολιτιστικού θεσμού των «45ων Δημητρίων» Θεσσαλονίκης.

http://www.greenroofs.gr/node/441