Έκθεση Ευρωπαϊκής Γελοιογραφίας στο Ζάππειο

Έκθεση Γελοιογραφίας θα πραγματοποιηθεί σε χώρους του Ζαππείου Μεγάρου και θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου 2008 με τον τίτλο «η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27».

Πρόκειται για μια έκθεση όπου όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύονται από τουλάχιστον έναν/μία γελοιογράφο, που έχει προτείνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Συνολικά συμμετέχουν 91 γελοιογράφοι, από τις 27 χώρες, και ο καθένας έχει συνεισφέρει με πρόσφατες γελοιογραφίες του.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται με 34 καλλιτέχνες, ενώ από τις άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν 57 γελοιογράφοι. Θέματα επικαιρότητας και ζητήματα διαρκούς ενδιαφέροντος αποτελούν την πηγή έμπνευσης των σκιτσογράφων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, η οποία αφού πρωτοσυστήθηκε στο κοινό μέσω του site της (www.cartoonists.gr) .

Συνοδοιπόρος και πολύτιμος αρωγός στο φιλόδοξο εγχείρημα η Βουλή των Ελλήνων, η οποία έχει ήδη δώσει ήδη δείγμα γραφής με την έκθεση γελοιογραφίας που είχε οργανώσει το 2005 στο Σύνταγμα, ικανοποιώντας με τα υψηλά στάνταρ της τόσο τους επαγγελματίες όσο και το κοινό.

Το αποτέλεσμα της κοινής δράσης είναι ένα πραγματικό πανόραμα της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Γελοιογραφικής Σκηνής: 91 γελοιογράφοι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δείξουν αλλά και θα δουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, δείχνοντας εμπράκτως 27 τρόπους να γελάς.

Θέματα της επικαιρότητας αλλά και ζητήματα διαρκούς ενδιαφέροντος, καρικατούρες διεθνών προσωπικοτήτων αποτελούν την πηγή έμπνευσης και έχουν κεντρίσει την πένα και το πνεύμα των Ευρωπαίων σκιτσογράφων. Τα σχόλιά τους ποικίλα, αποτυπώνουν ανάγλυφα σύγχρονους προβληματισμούς και ρίχνουν μία κριτική ματιά στα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα.

Με τι γελάνε στη Γερμανία; Πως "γράφει" στο χαρτί το βρετανικό χιούμορ; Πού ανθεί το πιο πικρό χιούμορ; Επηρεάζει το κλίμα το ύφος της σάτιρας; Ποιός λαός ειδικεύεται στον αυτοσαρκασμό; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην έκθεση.

πηγή